Verantwoord stoken met een houthaard

Verantwoord stoken met een houtkachel

Ja, het kan wel !

De 4 elementen die hiervoor nodig zijn:
 1. Een EcoDesign toestel, gekeurde houtkachel
 2. Vakkundige installatie door een DE-erkend bedrijf
 3. De juiste brandstof, schoon en droog hout
 4. Goed stookgedrag

Alle houtkachels bij Open Haarden Centrum Breda zijn EcoDesign gekeurd.

Ons aanbod in moderne houtkachels verandert naarmate fabrikanten ook blijven innoveren. Onze toestellen voldoen allemaal aan de strengere eisen die in heel Europa in 2022 van kracht worden. Vanaf 2022 mogen de moderne houtkachels de maximale uitstoot van fijnstoffen niet overschrijden en dienen zij een minimaal rendement op te leveren. Met de mooiste en modernste kachels van Open Haarden Centrum Breda en het duurzame stoken bent u voorbereid op de toekomst!

Gecertificeerde installatie door DE-erkend bedrijf

Open Haarden Centrum Breda als DE-erkend bedrijf installeert uw toestel op veilige en verantwoorde wijze. Bij de vakkundige installatie wordt met alle omstandigheden rekening gehouden, onze monteurs beschikken over de actuele kennis en regelgeving omtrent haarden en kachels.

Daarnaast is ook het rookkanaal van belang. Deze dient te voldoen aan de richtlijnen én afgestemd te zijn op de specifieke kachel. De thermische trek die in het rookkanaal ontstaat zorgt ervoor dat de verbranding optimaal op gang kan komen. Hierbij is de juiste balans essentieel! Te veel trek geeft een te felle verbranding, maar te weinig trek smoort het vuur.

Gebruik geschikte brandstof voor verantwoord stoken

Hout, maar niet alle soorten hout en niet in alle afmetingen is het geschikt om verantwoord te stoken. Belangrijk is om droog hout te stoken, want dat zorgt voor de minste fijnstof. Je herkent droog hout aan barsten in het hout of een loslatende schors. Handig is met een vochtmeter te controleren of het hout ook echt droog genoeg is.

Geschikt hout is:

 • Gekloofd hout (geen dennenhout) en afvalhout(onbehandeld)
 • Geperst hout
 • Vochtpercentage tussen 10 en 18%

Ongeschikt en milieubelastend:

 • Behandeld hout en tropisch hardhout
 • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex etc.
 • Kunststoffen
 • Restafval
 • Te vochtig hout

Verantwoord hout stoken én het mooiste houtvuur

Een belangrijke rol voor het verantwoord stoken ligt bij u als stoker. Heeft u al kennisgemaakt met de juiste stookwijze voor uw kachel?

Bij de Zwitserse Methode bouw je en stapel met onderop de grote stukken en bovenop de kleinste stukken hout. Vervolgens wordt het vuur van bovenaf aangestoken met behulp van een aanmaakblokje.

De ideale stookmethode afhankelijk is van het type haard. Iedere moderne houtkachel kent zijn eigen eisen omtrent het beste stookgedrag. Tijdens het plaatsen van de haard leggen we je ook precies uit wat de juiste manier van verantwoord hout stoken is. Zo kun je thuis optimaal genieten van de warmte en sfeer met jouw eigen haard.

Bezoek onze veelzijdige showroom

Voor ons uitgebreide assortiment milieuvriendelijke houtkachels of meer informatie over verantwoord hout stoken. Onze adviseur voorziet u graag van meer informatie. Uiteraard staat de koffie staat klaar!