Stooktips

Verantwoord stoken met een houtkachel

De Zwitserse Stookmethode

Experts maken onderscheid tussen het vuur boven- en onderaan de houtstapel laten beginnen. Wij hebben de voorkeur voor aanmaken via de bovenkant. Het vuur bovenaan laten beginnen heeft als voordeel dat er minder as en roet ontstaan, de luchttoevoer beter is en het hout een langere brandduur heeft.

Om het vuur aan te steken heeft u in ieder geval nodig:

  • Een paar wat grotere houtblokken
  • 8 tot 12 aanmaakhoutjes
  • Aanmaakblokjes of oude kranten
  • Lucifers

Stap 1. Lucht en houtblokken

Zet alle ventilatiegaten in de haard open. Leg de houtblokken op de bodem van de haard. Het is belangrijk dat het hout droog is en in stukken is gehakt. Zorg voor houtblokken die ongeveer de dikte hebben van een vuist of iets dikker.

Stap 2. Aanmaakhout

Voeg aan de grote houtblokken een laag kleine blokken van ongeveer 4 cm toe en vervolgens een of twee lagen aanmaakhout. Denk eraan dat voldoende lucht essentieel is. Houd daarom een afstand aan van zo’n 1 cm tussen de houtblokken.

Stap 3. Aanmaakblokjes

Leg een aantal aanmaakblokjes op het aanmaakhout of gebruik een paar stukken krantpapier. Houd er rekening mee dat krantpapier veel as en roet geeft.

Stap 4. Het branden kan beginnen

Als de voorbereidingen zijn gelukt, hoeft u alleen nog maar de deur te sluiten! Bij sommige schoorstenen duurt het even voordat ze goed beginnen te trekken. In dat geval helpt het als u de deur van uw kachel op een kier zet tot het vuur naar behoren brandt. Zorg voor frisse lucht door een raam open te zetten als uw woning of houten huisje grondig is geïsoleerd. Doe dat ook als de afzuigkap in keuken aanstaat.

Haardhout bestellen

Een aantal opmerkingen tot besluit...

Als het hout geleidelijk feller begint te branden, wordt er ook meer rook gevormd en komen er meer gassen uit het hout vrij. De betere houtkachels van tegenwoordig hebben een schone verbranding. De verbrandingskamer is zodanig ontworpen dat rookgassen worden verbrand voordat ze het rookkanaal ingaan. Daardoor ontstaat er minder schadelijke uitstoot.

Naarmate de schoorsteen warmer wordt, begint hij beter te trekken. Daarom is het goed om de luchttoevoer te verminderen zodra het vuur feller begint te branden.

Als u deze instructies nauwkeurig opvolgt en bij het aansteken begint met een paar grote houtblokken, dan blijft de eerste hoeveelheid hout ongeveer een uur branden. Als het hout in verkoolde resten is veranderd, opent u voorzichtig de deur om aan te vullen. Houd de deur eerst een aantal seconden op een kier voordat u hem helemaal opent. Zo geeft u de rookgassen de gelegenheid om door de trek in de schoorsteen uit de verbrandingskamer te verdwijnen, waardoor ze niet in de kamer komen.

Het is belangrijk dat u per keer altijd twee of drie blokken hout tegelijk op het vuur legt. Eén enkel blok gaat vaak uit.